In our bible trivia questions and answers series, we will be putting together some of the most frequently asked bible questions to help improve our bible knowledge.

This is part 1 of the bible trivia questions and answers that covers 20 bible quiz questions per each book starting from Genesis to 2 Samuel.

To make it more interacting, we have added the bible verse for each questions so you can refer to it for under understanding on the verse. So ensure your bible is right beside before you begin reading through the questions.

Follow us for more trivia quiz games:

Bible Trivia Questions and Answers

Bible trivia game old testament 1

Genesis Quiz Questions and Answers

1. How many pairs of every kind of clean animal, did Noah take into the ark? (Genesis 7:2)
Answer: Seven

2. After Jacob wrestled all night, what was his name changed to? (Genesis 32:27-30)
Answer: Israel

3. What image did God use as a token for His covenant with the earth? (Genesis 9:12-13)
Answer: Rainbow

4. What is the name of the Garden in which the Tree of Life was planted? (Genesis 2:8-9)
Answer: Eden

5. When God created man, He formed man from what? (Genesis 2:7)
Answer: The dust of the ground

6. Who was turned into a pillar of salt when she looked back towards Sodom and Gomorrah? (Genesis 19:26)
Answer: Lot’s wife

7. What was the name of Abram’s son bore by Hagar, Sarai’s handmaiden? (Genesis 16:9-11)
Answer: Ishmael

8. What relationship was Abraham to Lot? (Genesis 12:5)
Answer: Nephew

9. Who ascended and descended the Ladder in Jacob’s dream? (Genesis 28:10-12)
Answer: God’s Angels

10. After disobeying, how did Adam and his wife cover themselves? (Genesis 3:7)
Answer: Fig leaves

11. How many days did it rain during the flood? (Genesis 7:1-6)
Answer: Forty

12. Who did the serpent convince to eat from the Tree of the Knowledge of Good and Evil? (Genesis 3:1-6)
Answer: Eve

13. After Sarah died, who was Abraham’s wife? (Genesis 25:1)
Answer: Ketura

14. The oldest man as recorded in the Bible lived 969 years. Who was this man? (Genesis 5:27)
Answer: Methuselah

15. Of what did God create a woman from? (Genesis 2:21)
Answer: Rib

16. Who are the 3 sons of Noah? (Genesis 9:18)
Answer: Shem, Ham, Japheth

17. What wood was used by Noah to build the Ark? (Genesis 6:14)
Answer: Gopher

18. What were the two types of birds Noah used to measure the flood waters? (Genesis 8:6-8)
Answer: Raven & Dove

19. What is the name of the city where God confused the languages? (Genesis 11:9)
Answer: Babel

20. Then God said, Let there be lights in the firmament of the heavens to divide the day from the night and let them be for _? (Genesis 1:14)
Answer: Signs and Seasons

Exodus Quiz Questions and Answers

1. What was the second plague of Egypt? (Exodus 8:1-6)
Answer: Frogs

2. How did the Lord speak to Moses? (Exodus 9:11)
Answer: Face to face

3. Which fine spice was used to make the holy anointing oil? (Exodus 30:22-25)
Answer: Cinnamon

4. What two figures were made with pure gold to cover the ark of the Covenant two ends? (Exodus 25:18-20)
Answer: Cherubim

5. What instrument sounded off after Moses had been given the Ten Commandments? (Exodus 20:18)
Answer: Trumpet

6. Whose bones did Moses take with him when he left Egypt? (Exodus 13:19)
Answer: Joseph

7. Whom did God appoint with wisdom to construct the tabernacle and the ark? (Exodus 35:30-35)
Answer: Bezalel

8. When God spoke to the Israelites on Mt. Sinai, what was their response? (Exodus 20:18)
Answer: They trembled

9. How many days did Moses spend on Mount Sinai with the Lord? (Exodus 24:18)
Answer: Forty

10. Who spoke to Moses from the midst of the burning bush? (Exodus 3:2)
Answer: God

11. Who made the golden calf for the children of Israel to worship? (Exodus 32:2-4)
Answer: Aaron

12. Who cut out the second set of tablets of stone? (Exodus 34:1)
Answer: Moses

13. Which sea was parted allowing the Israelites to cross on dry ground? (Exodus 14:19-21)
Answer: Red sea

14. What name did Pharaoh’s daughter give the child she found in the river? (Exodus 2:9-10)
Answer: Moses

15. After the Israelites departed Egypt, how did the Lord lead them on their journey to the Promised Land pillar of? (Exodus 13:21)
Answer: Cloud and Fire

16. What was Moses carrying when he came down the mountain? (Exodus 8:15)
Answer: 2 Tablets

17. What material was the Ark of the Covenant to be overlaid with? (Exodus 25:11)
Answer: Gold

18. What did God send from Heaven to feed the Israelite’s? (Exodus 16:13,31)
Answer: Quail and Manna

19. Why were Aaron and the children of Israel afraid to come near Moses? (Exodus 34:30)
Answer: His face was radiant

20. What was the eight commandment God gave to the Israelite’s that they shall? (Exodus 20:1-17)
Answer: Not steal

Leviticus Quiz Questions and Answers

1. For how long could one eat from a fellowship offering before it was unclean? (Leviticus 19:5-7)
Answer: 2 days

2. Who sprinkled the blood on the altar? (Leviticus 1:5,11)
Answer: Aaron’s sons

3. What was done to the clay pot in which the meat for the sin offering was cooked? (Leviticus 6:28)
Answer: It was broken

4. Whose sons were consumed by fire because of their priestly? (Leviticus 10:1-2)
Answer: Aaron

5. How many days is a woman unclean after having a baby boy according to the book of Leviticus? (Leviticus 12:2)
Answer: 7

6. Under God’s law, what must be done to a priest’s daughter who becomes a prostitute? (Leviticus 21:9)
Answer: Burned in fire

7. Who was told to tend the lamps outside the Tent of Meeting from evening till morning continually? (Leviticus 24:1-4)
Answer: Aaron

MORE POSTS  Keto Diet Nutrition Quiz

8. If the whole Israelite community sinned unintentionally, what were they required to offer as a sin offering? (Leviticus 4:13-15)
Answer: A bull

9. How often was the year of Jubilee celebrated? (Leviticus 25:10)
Answer: Every 50 years

10. What were priests forbidden to drink in the tent of meeting? (Leviticus 10:8-9)
Answer: Wine

11. Where did God talk to Moses in the book of Leviticus? (Leviticus 1:1)
Answer: Tent of Meeting

12. At what point was the fire on the Altar of the Tabernacle to be put out? (Leviticus 6:8-13)
Answer: Never

13. What was to happen to a child who cursed his mother or father? (Leviticus 20:9)
Answer: Put to death

14. What will happen to a woman who is a wizard according to the book of Leviticus (Leviticus 20:27)
Answer: Put to death

15. God promised the Israelites a land flowing with milk and __? (Leviticus 20:24)
Answer: Honey

16. What does God describe as “the life of all flesh”? (Leviticus 17:13-14)
Answer: Blood

17. What kind of bird was approved as a burnt offering? (Leviticus 1:14)
Answer: Dove

18. Meat grain offerings were to be made with unleavened bread and mixed with what substance? (Leviticus 2:1)
Answer: Oil

19. If the Israelites did not listen to God, He promised to make the sky like __? (Leviticus 26:18-19)
Answer: Iron

20. In what year after planting a tree were the Israelite’s allowed to eat its fruit? (Leviticus 19:23-25)
Answer: Fifth year

Numbers Quiz Questions and Answers

1. Who was to say “The Lord bless you, and keep you, the Lord make his face shine on you” when blessing Israel? (Numbers 6:23-26)
Answer: Aaron and his sons

2. What Egyptian food did the Israelites complain they missed while wandering in the wilderness? (Numbers 11:4-6)
Answer: Fish

3. Those over what age would die in the wilderness? (Numbers 14:22-29)
Answer: 20

4. What covered the tabernacle by day? (Numbers 9:15-17)
Answer: Cloud

5. On which side of the tabernacle was Moses, Aaron and his sons instructed to camp? (Numbers 3:38)
Answer: The East

6. When Moses sent a leader from every tribe of Israel to explore the land of Canaan, what kind of fruit did they bring back? (Numbers 13:23)
Answer: Pomegranates, Grapes, Figs

7. How did God punish Korah son of Izhar for grumbling against Moses? (Numbers 16:28-33)
Answer: Ground swallowed him

8. Who did Balak son of Zippor summon to put a curse on the Israelites? (Numbers 22:15-17)
Answer: Balaam

9. Who was meek above all the men, which were on the face of the earth? (Numbers 12:3)
Answer: Moses

10. What judgment fell on Miriam for talking against Moses? (Numbers 12:9-14)
Answer: Leprosy

11. How many years did the Israelite wander in the wilderness? (Numbers 14:32-34)
Answer: 40

12. On whom did Moses put Aaron’s garments before Aaron died? (Numbers 20:22-29)
Answer: Eleazar

13. Who succeeded Moses as leader of the Israelites after he died? (Numbers 27:18-20)
Answer: Joshua

14. But as truly as I live, all the earth shall be filled with the glory of the Lord. Who said this? (Numbers 14:20-22)
Answer: God

15. During the first census, God told Moses to count every man over what age? (Numbers 1:2-3)
Answer: 20

16. What did God tell Moses to do to the rock to bring forth water? (Numbers 20:10-12)
Answer: Speak to the rock

17. How many men did Moses send to explore the land of Canaan? (Numbers 13:4-15)
Answer: 12

18. Which king denied the Israelites passage through his land? (Numbers 20:18)
Answer: King of Edom

19. On how many men did God put His Spirit on to help Moses carry the burden of the people? (Numbers 11:16-17)
Answer: Seventy

20. Of the twelve spies Moses sent to explore the land of Canaan, which two were not afraid of the Canaanites? (Numbers 14:6-8)
Answer: Joshua and Caleb

Deuteronomy Quiz Questions and Answers

1. Where did the Lord speak to the Israelites out of the fire? (Deuteronomy 4:10-12)
Answer: Horeb

2. How old was Moses when he died? (Deuteronomy 10:07)
Answer: 120

3. The Lord your God will send you a prophet, an Israelite like me. Who was speaking? (Deuteronomy 18:15-19)
Answer: Moses

4. Which kings bed was nine cubits long and four cubits wide? (Deuteronomy 3:11)
Answer: Og, king of Bashan

5. Which of the following was not one of the things that Israel was to love the Lord with? (Deuteronomy 6:5)
Answer: Your mind

6. Who wholeheartedly followed the Lord and was promised the land he sets his feet on? (Deuteronomy 1:36)
Answer: Caleb

7. Whose prayer prevented the Lord from destroying Israel? (Deuteronomy 9:22-29)
Answer: Moses

8. In which mountain did Moses die? (Deuteronomy 32:48-52)
Answer: Mount Nebo

9. No one should appear before the Lord__? (Deuteronomy 6:16-17)
Answer: Empty handed

10. When Moses died, who buried him? (Deuteronomy 34:5-6)
Answer: God

11. On what were the Ten Commandments written? (Deuteronomy 5:22)
Answer: Two tables of stone

12. How often were the Israelites required to cancel debts? (Deuteronomy 15:1-2)
Answer: Every 7 years

13. Which year is the Lord’s year of release? (Deuteronomy 15:1-2)
Answer: 7th

14. How often were the priests to read the book of the Law to the assembled Israelites? (Deuteronomy 31:9-11)
Answer: Every seventh year

15. Let my teaching fall like rain and my words descend like __? (Deuteronomy 32:2)
Answer: Dew

16. Israelites were told not to eat blood, but to pour it upon the earth as what? (Deuteronomy 12:16)
Answer: Water

17. From which mount was Moses able to see the land beyond Jordan? (Deuteronomy 3:27)
Answer: Mount Pisgah

18. God warned the Israelites not to do the following with the Canaanites while driving them out of their land? (Deuteronomy 7:1-4)
Answer: All of the above

19. Whom did the Israelites follow after Moses died? (Deuteronomy 34:8-9)
Answer: Joshua

20. On which mount did Moses instruct the Israelite’s to proclaim the blessing as they crossed into the Promised Land? (Deuteronomy 11:26-29)
Answer: Mount Gerizim

Joshua

1. The walls of which city fell after the priests blew the trumpets on the seventh day? (Joshua 6:20)
Answer: Jericho

MORE POSTS  Level 1: Nutrition and Diet Trivia Quiz

2. Which inhabitants of the land of Canaan did Joshua make a treaty with? (Joshua 9:16-18)
Answer: Gibeonites

3. Do not let this Book of the Law depart from your mouth; meditate on it__?__ and__?__ (Joshua 1:8)
Answer: Day and Night

4. There, in the presence of the Israelites, Joshua wrote on stones a copy of the__? (Joshua 8:32)
Answer: Law of Moses

5. What was the name of the harlot that hid the two Israelite spies? (Joshua 2:1)
Answer: Rahab

6. What happened to the sun above Gibeon? (Joshua 10:12-14)
Answer: It stood still

7. In which cave did the five Amorite kings hide from Joshua? (Joshua 10:16-18)
Answer: Makkedah

8. How many stones did the Israelites take from the dry river bed of the Jordan as instructed by God? (Joshua 4:2-9)
Answer: 12

9. How many days did the Israelites army marched around the city of Jericho before the walls came down? (Joshua 6:1-5)
Answer: 7

10. How often did God say to Joshua to meditate on “Book of the Law”? (Joshua 1:6-9)
Answer: Day and Night

11. Which river did the Israelite cross into the promised land? (Joshua 1:1-2)
Answer: Jodan

12. One of you routs__?__, because the Lord your God fights for you, just as he promised (Joshua 23:10)
Answer: A thousand

13. When Joshua died, in which mountain was he buried? (Joshua 24:30)
Answer: Mount Gaash

14. What did God use to kill more of the five kings of the Amorites army as they fled towards Azekah? (Joshua 10:9-11)
Answer: Hailstones

15. Today I have rolled away the reproach of__?__ from you. So the place has been called Gilgal to this day. (Joshua 5:9)
Answer: Egypt

16. Joshua told the people they should do what; for tomorrow the Lord will do amazing things among you. (Joshua 3:5)
Answer: Consecrate themselves

17. Whom did Joshua encounter near Gilgal before Jericho fell? (Joshua 5:13-15)
Answer: An angel

18. Who was Abraham’s father? (Joshua 24:2)
Answer: Terah

19. Joshua told the Israelites that they would cross the Jordan river within how many days? (Joshua 1:11)
Answer: 3

20. How old was Joshua when he died? (Joshua 24:29)
Answer: 110

Judges Quiz Questions and Answers

1. Who struck down 600 Philistines with an oxgoad? (Judges 3:31)
Answer: Shamgar

2. Who is the only female judge mentioned in the Bible? (Judges 4:4-5)
Answer: Deborah

3. How many foxes did Samson use to destroy the Philistine fields? (Judges 15:4-5)
Answer: 300

4. In the dream, what tumbled into the Midianite camp and collapsed the tent? (Judges 7:13)
Answer: A barley bread

5. What animal did Samson kill with his bear hands? (Judges 4:5-6)
Answer: Lion

6. What instrument did Gideon use to summon followers when the spirit of the Lord came upon him? (Judges 6:34)
Answer: Trumpet

7. What did Samson use to kill a thousand Philistines? (Judges 15:14-15)
Answer: Jawbone of a donkey

8. Judges concludes by stating, “In those days Israel had no __?__; everyone did as they saw fit.” (Judges 21:26)
Answer: King

9. What did the Philistines do to Samson after they captured him? (Judges 16:21)
Answer: Gouged out his eyes

10. Who was the first of the judges God raised up to save Israel? (Judges 3:8-11)
Answer: Othniel

11. What did Abimelek scatter over the city of Shechem after he had destroyed it? (Judges 9:45)
Answer: Salt

12. What did Gideon give to his soldiers to go into battle with the Midianite? (Judges 7:16)
Answer: Trumpets, Jars, Torches

13. Samsoms riddle – “What is sweeter than __? What is stronger than a __?” (Judges 14:18)
Answer: Honey, Lion

14. What was Gideon doing when the angel of the Lord came to him and sat under the oak? (Judges 6:11)
Answer: Threshing wheat

15. What did Caleb offer in exchange for the capture of Kiriath Sepher? (Judges 1:12)
Answer: His daughter

16. After the death of Joshua, which tribe did God send first to fight the Canaanites? (Judges 1:1-2)
Answer: Judah

17. Who did the LORD raise up to save the Israelites out of the hands of the raiders? (Judges 2:16)
Answer: Judges

18. What was the name of the angel who spoke to Manoah’s wife (who was without a child) that she would be pregnant. (Judges 13:2-18)
Answer: None of the above

19. In Jotham story, which tree answered, “Should I give up my fruit, so good and sweet, to hold sway over the trees”? (Judges 9:9-14)
Answer: Fig tree

20. After Joshua died, the Lord left some nations to test the Israelites to see whether they will? (Judges 3:1-4)
Answer: Obey His commands

Ruth Quiz Questions and Answers

1. What was the name of Ruth’s mother-in-law? (Ruth 1:3-4)
Answer: Naomi

2. What did Ruth do before she lay down at Boaz’s feet? (Ruth 3:4)
Answer: Uncovered his feet

3. According to Boaz, where had Ruth come to take refuge? (Ruth 2:12)
Answer: Under God’s wings

4. In ancient Israel what was the method of legalizing transactions? (Ruth 4:7)
Answer: Exchange sandals

5. What did Naomi say the man would not do until the matter is settled? (Ruth 3:18)
Answer: Rest

6. When Ruth went out into the fields to pick up leftover grain she unknowlingly chose a field that belonged to a relative. What was his name? (Ruth 2:3)
Answer: Boaz

7. What name did Ruth give her son? (Ruth 4:17)
Answer: Obed

8. What did Naomi want to find for Ruth? (Ruth 3:1)
Answer: A home

9. Which of the following did Naomi say the Almighty had brought upon her? (Ruth 1:20-21)
Answer: Misfortune

10. What did Ruth’s mother-in-law change her name to? (Ruth 1:20)
Answer: Mara

11. After she threshed the barley, how much grain did Ruth carry back to town? (Ruth 2:17)
Answer: Ephah

12. How many measures of barley did Boaz give Ruth when she visited him on the threshing floor? (Ruth 3:15)
Answer: 6

13. Who was Naomi’s husband? (Ruth 1:2)
Answer: Elimelech

14. What did Naomi say Boaz would be doing that night on the threshing floor? (Ruth 3:2)
Answer: Winnowing barley

15. Who was described here by Boaz – “You are a woman of noble character”? (Ruth 3:11)
Answer: Ruth

MORE POSTS  200 Bible Trivia Questions and Answers Old Testament Part 3

16. Ruth was King David’s__? (Ruth 4:18-22)
Answer: Great-Grandmother

17. What did Boaz offer Ruth to eat at mealtime? (Ruth 2:14)
Answer: Bread and Wine

18. Into what item of Ruth’s did Boaz put the barley? (Ruth 3:15)
Answer: Shawl

19. Which of Naomi’s daughters-in-law decided to return to her people and her gods? (Ruth 1:14)
Answer: Orpah

20. The elders and people at the gate said to Boaz, May the Lord make the woman who is coming into your home like __,? (Ruth 4:11)
Answer: Rachel and Leah

1 Samuel Quiz Questions and Answers

1. Who captured the ark of the covenant? (1 Samuel 4:10-11)
Answer: Philistines

2. Who was Samuel’s mother? (1 Samuel 1:19-20)
Answer: Hannah

3. Who did Samuel anoint as the first king of the Israelites? (1 Samuel 9:17)
Answer: Saul

4. Who said these words to Jonathan, “Go ahead; I am with you heart and soul”. (1 Samuel 14:7)
Answer: His armor-bearer

5. What did the Israelites ask Samuel for when they came to him at Ramah? (1 Samuel 8:4-5)
Answer: A king

6. Who was this phrase referred to – “And the boy continued to grow in stature and in favor with the Lord and with people”? (1 Samuel 2:26)
Answer: Samuel

7. Who did the Israelites consecrate to guard the ark of the covenant after it was returned by the Philistines? (1 Samuel 7:1-2)
Answer: Eleazar

8. Which town did the Philistines send the ark of God after they captured it at Ebenezer? (1 Samuel 5:1)
Answer: Ashdod

9. Hannah’s prayer – “He will guard the feet of his faithful servants, but the wicked will be silenced in the place of __”? (1 Samuel 2:9)
Answer: Darkness

10. Which part of Goliath did David strike with the stone from his sling? (1 Samuel 17:49)
Answer: Forehead

11. Where did Hannah present Samuel before the Lord? (1 Samuel 1:24)
Answer: Shiloh

12. Samuel took a stone and set it up at a place between Mizpahand Shen. What name did he give to the place? (1 Samuel 7:12)
Answer: Ashdod

13. Listen to all that the people are saying to you; it is not you they have rejected, but they have rejected me as king. Who said this? (1 Samuel 8:7)
Answer: God

14. According to 1 Samuel 16: “People look at the __?__ appearance, but the Lord looks at the __”? (1 Samuel 16:6-10)
Answer: Outward, Heart

15. Whom did God regret to have made king over His people, because he did not carry out His instructions? (1 Samuel 15:10-11)
Answer: Saul

16. What did Saul do when the Spirit of God came upon him in Naioth? (1 Samuel 19:24)
Answer: Prophesied

17. The Lord’s hand was heavy on the people of Ashdod and its vicinity; he brought devastation on them and afflicted them with__? (1 Samuel 5:6)
Answer: Tumors

18. Hannah’s prayer – “For the __?__ of the earth are the Lord’s; on them he has set the world.” (1 Samuel 2:8)
Answer: Foundations

19. What kind of oil did Samuel used to anoint Saul? (1 Samuel 10:1)
Answer: Olive oil

20. What did Saul offer to the man who would killed Goliath? (1 Samuel 17:25-27)
Answer: Daughter

2 Samuel Quiz Questions and Answers

1. What name was meant to be given to Solomon by God through His prophet Nathan? (2 Samuel 12:25)
Answer: Zachariah

2. Which of King Saul’s daughters was promised to David for a wife, but never did happen? (2 Samuel 18:17-19)
Answer: Merab

3. What did Uzzah touch which led to his death? (2 Samuel 6:6-7)
Answer: Ark of God

4. Complete this statement from David, “As for God, his way is __?__: The Lord’s word is __?__; he shields all who take refuge in him” (2 Samuel 22:31)
Answer: Perfect, Flawless

5. Who stood his ground and struck down the Philistines till his hand grew tired and froze to the sword? (2 Samuel 23:10)
Answer: Eleazar

6. King David replied to Araunah, “No, I insist on paying you for it. I will not sacrifice to the Lord my God burnt offerings that cost me__”? (2 Samuel 24:24)
Answer: Nothing

7. While fleeing from his son Absalom, what did David order to be done with the ark of God? (2 Samuel 15:25-26)
Answer: Sent back to Jerusalem

8. What was the name of the child that was later born to David and Bathsheba? (2 Samuel 12:24)
Answer: Solomon

9. Complete this song that was sang by David to the Lord – “The Lord is my __?__, my fortress and my __?__” (2 Samuel 22:1-2)
Answer: Rock, Deliverer

10. Who said to king David, “As surely as the Lord lives, and as my lord the king lives, wherever my lord the king may be, whether it means life or death, there will your servant be.”? (2 Samuel 15:21)
Answer: Ittai

11. David burned with anger replied to Nathan, “As surely as the Lord lives, the man who did this must__”? (2 Samuel 12:5)
Answer: Die

12. What type of tree did Absalom get caught in while fleeing from King David’s army? (2 Samuel 18:9-10)
Answer: Oak

13. Who went down into a pit on a snowy day and killed a lion? (2 Samuel 23:20)
Answer: Benaiah

14. David’s song, “I will call on the Lord, who is worthy to be praised: so shall I be saved from mine __?” (2 Samuel 22:4)
Answer: Enemies

15. Who did David allow to eat at his table, as one of the king’s sons? (2 Samuel 9:7-13)
Answer: Mephibosheth

16. Then the men of Judah came to Hebron, and there they anointed David king over the tribe of__? (2 Samuel 2:4)
Answer: Simeon

17. After David was anointed king of Judah, who was made king of Israel? (2 Samuel 2:8-11)
Answer: Ishbosheth

18. Who rebelled against King David and said, “Every man to his tent, O Israel”? (2 Samuel 20:1)
Answer: Sheba

19. Now David had been told, “Ahithophel is among the conspirators with Absalom.” So David prayed, “Lord, turn Ahithophel’s counsel into what?” (2 Samuel 15:31)
Answer: Foolishness

20. In those days, whose advice was like that of one who inquires of God. (2 Samuel 16:23)
Answer: Ahithophel