This is the second part of our bible trivia questions and answers series which covers 20 bible quiz questions per each book starting from 1 Kings to Proverbs.

To make it more interacting, we have added the bible verse for each questions so you can refer to it for under understanding on the verse. So ensure your bible is right beside before you begin reading through the questions.

Follow us for more trivia quiz games:

Bible Trivia Questions and Answers

Bible trivia game old testament

1 Kings Quiz Questions and Answers

1. How many years did David reign as king over Israel? (1 Kings 2:11-12)
Answer: Forty

2. A man of God from Judah prophesied that a king would come from house of David and execute priests who are sacrificing to idols. Who would this king be? (1 Kings 13:1-4)
Answer: Josiah

3. How many years did it take Solomon to build the Lord’s temple? (1 Kings 6:38)
Answer: 7

4. Complete this vision that Elijah’s servant saw, “A cloud as small as a man’s hand is rising from the __?” (1 Kings 18:44)
Answer: Sea

5. Which animal did God use to supply Elijah food while hidding in the Kerith Ravine, east of the Jordan? (1 Kings 17:2-4)
Answer: Ravens

6. How many years since Israel left Egypt did Solomon begin to build the temple of the Lord? (1 Kings 6:1)
Answer: 480

7. What filled the temple of the Lord that prevented the priests from performing their service? (1 Kings 8:11)
Answer: Glory of God

8. How many wives did Solomon have? (1 Kings 11:1-3)
Answer: 700

9. Complete this vision by Micaiah the prophet, “I saw all Israel scattered on the hills like sheep without a __?__, and the Lord said, These people have no master. Let each one go home in peace.” (1 Kings 22:17)
Answer: Shepherd

10. What did Elijah began to do when the prophets of Baal were frantically prophesying all day till noon until their blood flowed? (1 Kings 18:25-29)
Answer: Taunt

11. Elijah’s prophecy: As the Lord, the God of Israel, lives, whom I serve, there will be neither __?__ nor __?__ in the next few years except at my word. (1 Kings 17:1)
Answer: Dew, Rain

12. Who spoke three thousand proverbs and his songs numbered a thousand and five? (1 Kings 4:30-32)
Answer: Solomon

13. How many prophets did Obadiah hid in the two caves, and supplied them with food and water? (1 Kings 18:4)
Answer: 100

14. What two objects where in the Ark of the Covernant when it was brought into the temple Solomon built? (1 Kings 8:9)
Answer: Two stone tablets

15. In which city was David buried with his ancestors? (1 Kings 2:10)
Answer: City of David

16. When the Lord said to Solomon “Ask for whatever he wanted and it should be given to him”, what did Solomon as for? (1 Kings 3:4-9)
Answer: Discerning heart

17. Whom did the Lord tell Elijah to anoint that would succeed him as prophet? (1 Kings 19:16)
Answer: Elisha

18. In which part of the house did Elijah carry the dead boy to before crying out to the Lord? (1 Kings 17:19)
Answer: Upper room

19. What did Elijah hear, that he pulled his cloak over his face and went out and stood at the mouth of the cave? (1 Kings 19:10-14)
Answer: Gentle whisper

20. How many years did it take Solomon to complete the construction of his palace? (1 Kings 7:1)
Answer: 13

2 Kings Quiz Questions and Answers

1. What happened to the first group of 50 men that Ahaziah sent to get Elijah from the top of the hill? (2 Kings 1:10)
Answer: Consumed by Fire

2. How many men did the angel of the Lord put to death in the Assyrian camp? (2 Kings 19:35)
Answer: 185

3. What happened to the dead Moabite who was thrown into the tomb of Elisha after touching Elijah’s bones? (2 Kings 13:21)
Answer: Came to life

4. What did Hilkiah find in the temple of the Lord that terrified Josiah (King of Israel) and made him tear his clothes? (2 Kings 22:8-11)
Answer: The book of the law

5. When Elijah was taken to heaven in a chariot of fire, something got left behind that Elisha picked up and used to divide the waters of Jordan. What was the item? (2 Kings 2:13-14)
Answer: His cloak

6. Nebuchadnezzar was the king of which nation? (2 Kings 24:1)
Answer: Babylon

7. Something feel into the water from one of the prophets. Elisha threw a stick in the water and that made the object float. What was this object? (2 Kings 6:5-7)
Answer: Axhead

8. According to Elisha, how many times was Naaman supposed to wash himself in the Jordan river to be cleansed of his leprosy? (2 Kings 5:10)
Answer: 7

9. Tell me, what can I do for you before I am taken from you?, said Elijah to Elisha. What did Elisha ask for? (2 Kings 2:9-10)
Answer: Twice Elijah’s spirit

10. The morning after Elisha spoke, water flowed into the Desert. From which direction did the water flow from? (2 Kings 3:20)
Answer: Edom

11. After Jerusalem fell and the temple of the Lord burnt down, where were the people taken into exile? (2 Kings 25:8-11)
Answer: Babylon

12. When Elijah and Elisha reached the Jordan river, how did they get across? (2 Kings 2:7-8)
Answer: River parted

13. Which prophet did the Lord send to Ahaziah’s (King of Samaria) messengers to tell him he would die? (2 Kings 1:1-4)
Answer: Elijah

14. What came out to maul forty-two boys of the boys that where jeering Elisha? (2 Kings 2:24)
Answer: 2 Bears

15. When a widow came to Elisha to ask for help in paying her dead husband’s creditors, what did he tell her to gather from her neighbors? (2 Kings 4:1-3)
Answer: Empty jars

16. The king of Judah was shown a sign from the Lord through His prophet Isaiah. How many steps did the shadow go back downstairs? (2 Kings 20:8-11)
Answer: Ten

17. Which King did Elisha anger by constantly reporting his movements to the King of Israel? (2 Kings 6:8-12)
Answer: King of Aram

18. Isaiah Prophesies, For out of Jerusalem will come a remnant, and out of Mount Zion a band of __? (2 Kings 19:31)
Answer: Survivors

19. Elijah was taken up into Heaven in a? (2 Kings 2:1)
Answer: Whirlwind

20. What did Hezekiah do when Isaiah told him he would die? (2 Kings 20:2-3)
Answer: Prayed to God

1 Chronicles Quiz Questions and Answers

1. Who was King David’s father? (1 Chronicles 2:13-15)
Answer: Jesse

2. Who did David declare were the only ones who could carry the Ark of God? (1 Chronicles 15:2)
Answer: Levites

3. Who was anointed as priest when Solomon was anointed as king? (1 Chronicles 29:22)
Answer: Zadok

4. Which people did Jerusalem originally belonged to before David conquered Jerusalem? (1 Chronicles 11:4)
Answer: Jebusites

MORE POSTS  200 Bible Trivia Questions and Answers – Old Testament Part 4

5. From which people were the men who came to David whose “faces were the faces of lions?” (1 Chronicles 12:8)
Answer: Gadites

6. Whose birthright was given to the sons of Joseph because He defiled his father’s bed? (1 Chronicles 5:1-2)
Answer: Reuben

7. For great is the Lord and most worthy of praise; he is to be __?__ above all gods. (1 Chronicles 16:25)
Answer: Feared

8. God’s Promise to David, “I will be his father, and he will be my son. I will never take my __?__ away from him, as I took it away from your predecessor.” (1 Chronicles 17:13)
Answer: Love

9. Who were the only people allowed to carry the ark of God? (1 Chronicles 15:1-2)
Answer: Levites

10. Who did the Lord smite dead when he reached out his hand to steady the ark of the Lord? (1 Chronicles 13:9-11)
Answer: Uzzah

11. Which people went “full force to search for him”, when they heard David had been anointed king over all Israel? (1 Chronicles 14:8)
Answer: The Philistines

12. Who was in charge of singing while the Ark was brought into Jerusalem? (1 Chronicles 15:22)
Answer: Kenaniah

13. Who below is one of the sons of Abraham? (1 Chronicles 13:14)
Answer: Isaac

14. Which of the twelve sons of Israel was the forefather of King David? (1 Chronicles 2:1-15)
Answer: Judah

15. Who incited David to take a census of Israel? (1 Chronicles 21:1-2)
Answer: Satan

16. Whose words were this, “I am in deep distress. Let me fall into the hands of the Lord, for his mercy is very great; but do not let me fall into human hands.” (1 Chronicles 21:13)
Answer: David

17. Who prayed this prayer, “Oh, that you would bless me and enlarge my territory! Let your hand be with me, and keep me from harm so that I will be free from pain.”? (1 Chronicles 4:9-10)
Answer: Jabez

18. Who were been referred to here, “They men who understood the times and knew what Israel should do.” (1 Chronicles 12:32)
Answer: Men of Issachar

19. Who stopped the Angel of the Lord from destroying Jerusalem as a result of the census? (1 Chronicles 21:14-15)
Answer: God

20. Who replied, “May the Lord multiply his troops a hundred times over. My lord the king, are they not all my lord’s subjects? Why does my lord want to do this? Why should he bring guilt on Israel?” (1 Chronicles 21:3)
Answer: Joab

2 Chronicles Quiz Questions and Answers

1. Uzziah became one of Judah powerful king but what led to his downfall? (2 Chronicles 26:16)
Answer: His pride

2. Who destroyed the vast army that had gathered against Jehoshaphat and Judah? (2 Chronicles 20:22-23)
Answer: God

3. Just as the gods of the peoples of the other lands did not rescue their people from my hand, so the god of Hezekiah will not rescue his people from my hand. Who said this? (2 Chronicles 32:10-18)
Answer: King of Assyrian

4. When Solomon died his son Rehoboam became king. What happened during his reign that would affect the history of Israel for about 350 years? (2 Chronicles 10:3-4)
Answer: The kingdom divided

5. How many did Pekah king of Israel slay in Judah in one day when Judah forsakeed the Lord? (2 Chronicles 28:5-8)
Answer: 120,000

6. Who originally made God’s Tent of Meeting where Solomon went to inquire of the Lord at Gibeon? (2 Chronicles 1:3)
Answer: Moses

7. How many years, did the prophet Jeremiah proclaim, would the people of Israel live in exile in Babylon? (2 Chronicles 36:21-23)
Answer: 70

8. If my people who are called by My name will humble themselves and pray and seek My face, and turn from their wicked ways, then I will hear from heaven, forgive their sin, and heal their land. Who was God responding to? (2 Chronicles 7:14)
Answer: Solomon

9. Who was the last king of Judah? (2 Chronicles 36:11)
Answer: Zedekiah

10. Who was the prophet that warned the army of Israel not to bring back the captives from Judah? (2 Chronicles 28:9-13)
Answer: Obed

11. Who made a proclamation to rebuild the temple of the Lord in Jerusalem? (2 Chronicles 36:22-23)
Answer: Cyrus

12. King Solomon was the richest of all the kings on earth and was considered supreme ruler of all the kings. Each year he received how much gold? (2 Chronicles 9:13-29)
Answer: Over 25 tons of gold

13. Who in his twelfth year when he became king began to purge Judah and Jerusalem of high places, Asherah poles and idols? (2 Chronicles 34:1-6)
Answer: Josiah

14. With what disease did the LORD smite Uzziah when he was angry? (2 Chronicles 26:19-21)
Answer: Leprosy

15. Which king did the LORD send against Manasseh because of the evil he had done? (2 Chronicles 33:11-13)
Answer: King of Assyria

16. What did Hezekiah invite all Judah and Israel to celebrate at Jerusalem? (2 Chronicles 30:1-9)
Answer: Passover

17. Who did what was right in the eyes of the Lord, just as his father David had done? (2 Chronicles 29:1-2)
Answer: Hezekiah

18. Now I intend to make a covenant with the Lord, the God of Israel, so that his fierce anger will turn away from us. Who said this? (2 Chronicles 29:10)
Answer: Hezekiah

19. When Eliakim was made king of Judah, what did the king of Egypt change his name to? (2 Chronicles 36:4)
Answer: Jehoiakim

20. Before which prophet did Zedekiah refuse to humble himself? (2 Chronicles 36:12)
Answer: Jeremiah

Ezra Quiz Questions and Answers

1. A second migration of Israelites from Babylon to Judah was led by a descendant of Aaron, the first High Priest. What was his name? (Ezra 7:9-10)
Answer: Ezra

2. Ezra called a great assembly of the Israelites to warn them of their sin. What did they do that angered Ezra? (Ezra 10:10-12)
Answer: Married foreign women

3. But many of the older priests and Levites and family heads, who had seen the former temple, wept aloud when they saw the __?__ of this temple (Ezra 3:12)
Answer: Foundation

4. Who were the two prophets that prophesied to the jews and got them to begin the rebuilding of God’s temple? (Ezra 5:1-2)
Answer: Haggai and Zechariah

5. What did Ezra tore after hearing the news about Israelites marrying from the neighboring people whose practice are described as detestable? (Ezra 9:3)
Answer: Tunic and Cloak

6. Which king of Persia fulfilled the word of Jeremiah by proclaiming that the temple of the Lord would be rebuilt? (Ezra 1:1-4)
Answer: Cyrus

7. Ezra fasted and prayed to God by the Ahava Canal while on his way to Judah. What did he ask God for? (Ezra 8:21-23)
Answer: Protection

8. What was the youngest age of people working on building the Lord’s temple? (Ezra 3:8)
Answer: 20

9. How many lambs were offered at the dedication of the temple? (Ezra 6:16-18)
Answer: 400

10. For how many days did the Israelites celebrate the Festival of Unleavened Bread after the rebuilt of template of God was completed? (Ezra 6:22)
Answer: Seven

11. While Ezra was praying and confessing, weeping and throwing himself down before the house of God, a large crowd of Israelites gathered around him. What did they do? (Ezra 10:1)
Answer: Wept bitterly

MORE POSTS  Level 1: Nutrition and Diet Trivia Quiz

12. The king of Persia decreed that his treasurers should give how much wine to Ezra if he asked for it? (Ezra 7:21-24)
Answer: 100

13. When the Israelites came back from exile, to the house of the Lord in Jerusalem, some of the heads of the families gave what towards the rebuilding of the house of God. (Ezra 2:68)
Answer: Freewill offerings

14. Who was the king of Persia that stopped the rebuilding of the temple of God in Jerusalem. (Ezra 4:24)
Answer: Darius

15. Now be it known to the king that if this city is rebuilt and the walls finished, they will not pay tribute, custom, or toll, and the royal __?__ will suffer. (Ezra 4:13)
Answer: Revenue

16. Who was given money to begin restoring the temple? (Ezra 3:7)
Answer: Masons and Carpenters

17. A proclamation was then issued throughout Judah and Jerusalem for all the exiles to assemble in Jerusalem. Anyone who failed to appear will forfeit what? (Ezra 10:7)
Answer: All his property

18. As part of the rebuliding of God’s temple, the people of Sidon and Tyre were given food, drink and olive oil so they would do what? (Ezra 3:7)
Answer: Bring cedar log

19. According to the scroll found by Darius, who was to pay the costs for the rebuilding of the temple? (Ezra 6:3-4)
Answer: Cyrus

20. Which of these was not part of the punishment prescribed by the king on those who would not obey the laws of God? (Ezra 7:26)
Answer: Mocked

Nehemiah Quiz Questions and Answers

1. Who was the father of Nehemiah? (Nehemiah 1:1)
Answer: Hakaliah

2. Lord, let your ear be attentive to the prayer of this your servant and to the prayer of your servants who delight in revering your name. Give your servant success today by granting him favor in the presence of this man. Who prayed this prayer? (Nehemiah 1:11)
Answer: Nehemiah

3. At the dedication of the wall of Jerusalem, how many choirs were singing thanks to the Lord? (Nehemiah 12:40)
Answer: 2

4. Who was barred from the congregation of God for hiring Balaam to curse the Israelites? (Nehemiah 13:1)
Answer: Ammonites and Moabites

5. How did the Israelites respond when the book of the law was been read to them? (Nehemiah 8:9)
Answer: The wept

6. What did God promise the Israelites that He would do, to gather the exiled back to their dwelling place? (Nehemiah 1:9)
Answer: Obey His commands

7. Complete this prayer by Nehemiah, “Remember me with __?__, my God, for all I have done for these people” (Nehemiah 5:19)
Answer: Favor

8. Wherever you hear the sound of the trumpet, join us there. Our God will __?__ for us! (Nehemiah 4:20)
Answer: Fight

9. Who opposed the rebuilding of the walls of Jerusalem near the end of the Babylonian captivity? (Nehemiah 4:1)
Answer: Sanballat

10. In which of the gates did Ezra read the Book of the Law of Moses to the Israelites? (Nehemiah 8:1)
Answer: Water gate

11. According to Nehemiah, with whom does God keep His covenant of love? (Nehemiah 1:5)
Answer: Those who love Him

12. For forty years you sustained them in the __?__; they lacked nothing, their clothes did not wear out nor did their feet become swollen. (Nehemiah 9:21)
Answer: Wilderness

13. During Nehemiah’s time, 9 out of 10 people were to stay in their own towns. Where did the tenth person live? (Nehemiah 11:1)
Answer: Jerusalem

14. What job was Nehemiah doing for King Artaxerxes during their exile in Babylon? (Nehemiah 1:11)
Answer: Cupbearer

15. Which of the following was not the name of a gate in ancient Jerusalem? (Nehemiah 3:1-32)
Answer: Lion

16. Among the many gates mentioned, three are named after animals – the Fish Gate, the Sheep Gate, and the__? (Nehemiah 3:3,28,32)
Answer: Horse Gate

17. You gave your good __?__ to instruct them. You did not withhold your manna from their mouths, and you gave them water for their thirst. (Nehemiah 9;20)
Answer: Spirit

18. Which book was read aloud to the people, where it was recorded that no Ammonite or Moabite should ever be admitted into the assembly of God? (Nehemiah 13:1)
Answer: Book of Moses

19. How many days did it take to rebuild the wall under Nehemiah’s leadership? (Nehemiah 6:15)
Answer: 52

20. What signs did Nehemiah perform to indicate God’s punishment on those who would continue to mistreat God’s people? (Nehemiah 5:13)
Answer: Shook his clothes

Esther Quiz Questions and Answers

1. Esther was orphaned. Who raised her up? (Esther 2:7)
Answer: Mordecai

2. What Haman’s belonging did the king give to Queen Esther because of his attack on the Jews? (Esther 8:7)
Answer: Estate

3. In the time of Esther and Mordecai, what was the name of the king’s wicked manager who wanted to kill the Jews? (Esther 3:6)
Answer: Haman

4. To whom did Esther said, “And if I perish, I perish”? (Esther 4:16)
Answer: Mordecai

5. What was the citadel called where Mordecai worked and where Esther was brought to compete with the other virgins to become the new queen? (Esther 2:8-9)
Answer: Susa

6. What was Mordecai’s relationship to Esther? (Esther 2:7)
Answer: Cousin

7. When Haman came to ask Ahasuerus for permission to kill Mordecai, what did the king instead ask him to do? (Esther 6:1-6)
Answer: Honor him

8. What was the name of the festival celebrated by the Jews on the destruction of their enemies? (Esther 9:20)
Answer: Purim

9. What was Esthers petition to the king? (Esther 7:3-4)
Answer: Grant me my life

10. Who suggested Haman to build gallows to hang Mordecai? (Esther 5:14)
Answer: Zeresh

11. What did Queen Vashti do that angered king Xerxes? (Esther 1:12)
Answer: Refused kings request

12. Who was later impaled on the pole Haman set up for Mordecai? (Esther 9:10)
Answer: Haman himself

13. Who was trying to gain favor with King Xerxes while plotting to kill Mordecai? (Esther 3:6)
Answer: Haman

14. What did Esther command Mordecai to do before she tried to see King Xerxes? (Esther 4:16)
Answer: Fast

15. What was Esther afraid of that King Xerxes would do to her, if she approached him in the inner court without being summoned first? (Esther 4:11)
Answer: Put to death

16. Name the King who crowned Esther the queen. (Esther 2:17)
Answer: Ahasuerus

17. How many men did the Jews destroy In Shushan the Citadel the first day of fighting? (Esther 9:6)
Answer: 500

18. What did Mordecai do when he heard of King Xerxes decree for all the Jews to be killed? (Esther 4:1)
Answer: Put on sackcloth and ashes

19. Now what is your petition? It will be given you. What is your request? It will also be granted.Who was been asked this questions? (Esther 9:12)
Answer: Queen Esther

20. How many months did Esther have to prepare before she could go into King Xerxes? (Esther 2:12)
Answer: 12

Job Quiz Questions and Answers

1. What did Job do after hearing about the death of all his sons and daughters? (Job 1:20)
Answer: He worshiped God

2. Satan was allowed to test Job with illness, but not death. What illness did Satan inflict on him? (Job 2:7)
Answer: Boils

3. Anyone who withholds kindness from a friend forsakes the fear of the __?__ (Job 6:14)
Answer: Almighty

MORE POSTS  200 Bible Trivia Questions and Answers Old Testament Part 3

4. Whom did Job curse as a result of his affliction? (Job 3:1)
Answer: Day of his birth

5. How many years did Job live before he died? (Job 42:16)
Answer: 140

6. Who said this about Job, “But now stretch out your hand and strike everything he has, and he will surely curse you to your face.”? (Job 1:9-11)
Answer: Satan

7. Complete this statement, “He thwarts the plans of the __?__, so that their hands achieve no success.” (Job 5:12)
Answer: Crafty

8. Eliphaz said, “Blessed is the one whom God __?__; so do not despise the discipline of the Almighty” (Job 5:17)
Answer: Corrects

9. Bildad did not agree with Job’s words and so he advised him to earnestly__?(NIV) (Job 8:5)
Answer: Seek God

10. By how much was Job’s wealth restored at the end? (Job 42:10)
Answer: 2 times

11. Who did God described as blameless and upright; and feared God and shunned evil? (Job 1:1)
Answer: Job

12. How many children in total did Job have? (Job 1:2; 42:13)
Answer: 20

13. Who told Job, “Do you still hold fast to your integrity? Curse God and die!”? (Job 2:9)
Answer: His wife

14. One of Job’s most famous quote, “I know that my __?__ lives, and that in the end he will stand on the earth” (Job 19)
Answer: Redeemer

15. What creature did God create that feeds on grass like an ox and ranked first among the works of God? (Job 40:15-20)
Answer: Behemoth

16. Who was God speaking to here, “Where does the light come from and where does the darkness go”? (Job 38:19)
Answer: Job

17. Whom did the Lord say this to, “Where have you come from”? (Job 1:6-7)
Answer: Satan

18. Three friends came to comfort Job in his suffering. For how many days did they sit by his side silently? (Job 2:11-13)
Answer: 7

19. Complete Job’s statement, “The Lord gave and the Lord has __?” (Job 1:21)
Answer: Taken away

20. God gave Satan permission to destroy all of Job’s possessions, as long as he did not do what? (Job 1:12)
Answer: Harm

Psalms Quiz Questions and Answers

1. Blessed is the one who does not walk in the counsel of the ungodly, or stand in the way of sinners, or sit in the seat of the scornful, but his delight is in what? (Psalms 1:1-2)
Answer: Law of the Lord

2. Ephraim and Manasseh were the sons of whom? (Psalms 80:2)
Answer: Joseph

3. What did David say belongs to the Lord in Psalms 3? (Psalms 3:8)
Answer: Salvation

4. If you, Lord, kept a record of __?__, Lord, who could stand? (Psalms 130:3)
Answer: Our sins

5. David said what declares the glory of God? (Psalms 19:1)
Answer: Heavens

6. May these words of my mouth and this meditation of my heart be pleasing in your sight, Lord, my __?__ and my __?__ (Psalms 19:14)
Answer: Rock, Redeemer

7. What did God say He will give David as an inheritance, and the uttermost parts of the earth for thy possession, if he asks? (Psalms 2:8)
Answer: The Heathen

8. According to Psalm 5, God takes no pleasure in what? (Psalms 5:4)
Answer: Wickedness

9. Truly he is my rock and my salvation; he is my fortress, I will never be__? (Psalms 62:2)
Answer: Shaken

10. You prepare a table before me in the presence of my enemies. You anoint my head with__? (Psalms 23:5)
Answer: Oil

11. When I consider your heavens, the work of your fingers, the moon and the stars, which you have set in place, what is __?__ that you are mindful of them. (Psalms 8:3)
Answer: Man

12. The phrase “Into thine hand I commit my spirit” was used by Jesus on the Cross. Who else used same words? (Psalms 31:5)
Answer: Stephen

13. A __?__ in the sight of God are like a day that has just gone by, or like a watch in the night. (Psalms 90:4)
Answer: Thousand years

14. And the words of the Lord are flawless, like silver purified in a crucible, like gold refined how many times? (Psalms 12:6)
Answer: Seven

15. Psalm 117 is the shortest psalm. How many verses does it have? (Psalms 117)
Answer: 2

16. He that dwelleth in the secret place of the most High shall abide under the shadow of who? (Psalms 91:1)
Answer: The Almighty

17. The kings of the earth set themselves, and the rulers take counsel together, against the Lord, and against his__?(NIV) (Psalms 2:2)
Answer: Anointed

18. How many verses does the book of psalm 119 have? (Psalms 119)
Answer: 176

19. The Lord is gracious and compassionate, slow to __?__ and rich in love. (Psalms 145:8)
Answer: Anger

20. With what are we supposed to enter the gates of the Lord, and his courts with praise? (Psalms 100:4)
Answer: Thanksgiving

Proverbs Quiz Questions and Answers

1. Let thy fountain be blessed: and rejoice with the __?__ of thy youth. (Proverbs 5:18)
Answer: Wife

2. A wise son brings __?__ to his father, but a foolish son brings grief to his mother. (NIV) (Proverbs 10:1)
Answer: Joy

3. Out of what comes the issues of life? (KJV) (Proverbs 4:23)
Answer: Heart

4. Every one that is proud in heart is __?__ to the Lord: though hand join in hand, he shall not be unpunished. (Proverbs 16:5)
Answer: An abomination

5. Charm is deceptive, and beauty is fleeting; but a woman who fears the Lord is to be __?. (Proverbs 31:30)
Answer: Praised

6. What does Solomon say is the “apple of thine eye”? (Proverbs 7:2)
Answer: His law

7. But the __?__ shall be cut off from the earth, and the transgressors shall be rooted out of it. (Proverbs 2:22)
Answer: Wicked

8. Commit to the Lord whatever you do, and he will establish your __?(NIV) (Proverbs 16:3)
Answer: Plans

9. Evildoers are trapped by their sinful __?__, and so the innocent escape trouble. (Proverbs 12:13)
Answer: Talk

10. Where there is no vision, the people __?__: but he that keepeth the law, happy is he. (Proverbs 29:18)
Answer: Perish

11. Whoever conceals their sins does not prosper, but the one who confesses and renounces them finds __?. (NIV) (Proverbs 28:13)
Answer: Mercy

12. Complete this proverb, “The fear of the Lord is the beginning of __?__: but fools despise wisdom and instruction.” (Proverbs 1:7)
Answer: Knowledge

13. Whose end is bitter as wormwood, sharp as a two-edged sword? (Proverbs 5:3-4)
Answer: A strange woman

14. My son, pay attention to what I say; turn your ear to my words. For they are __?__ to those who find them, and __?__ to one’s whole body. (NIV) (Proverbs 4:20-22)
Answer: Life, Health

15. The name of the Lord is a strong __?__: the righteous runneth into it, and is safe. (KJV) (Proverbs 18:10)
Answer: Tower

16. A gentle answer turns away __?__, but a harsh word stirs up anger. (NIV) (Proverbs 15:1)
Answer: Wrath

17. What was the sluggard instructed to observe to obtain wisdom? (Proverbs 6:6)
Answer: Ant

18. Trust in the Lord with all your heart and lean not on your own __? (Proverbs 3:5)
Answer: Understanding

19. How much better to get wisdom than __?__, to get insight rather than __?__! (NIV) (Proverbs 16:16)
Answer: Gold, Silver

20. Who can find a virtuous woman? for her price is far above what? (KJV) (Proverbs 31:10)
Answer: Rubies